Kolorowa terrina

1/2 kg świeżego szpinaku, 3 marchwie, 4 pory (tylko białe części), 20 dag cienkiej szparagowej zielonej fasoli, 1 czerwona papryka, 1 średnia cukinia, 1 różyczka brokułu,
1 jajko i 2 żółtka, 1 szklanka i 4 łyżki śmietanki, 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej, 1 szklanka startego żółtego sera, 2 łyżki oliwy do natłuszczenia foremki

Szpinak oczyścić, usunąć łodyżki, wrzucić na 30 sekund do wrzącej wody, osączyć na durszlaku i wyłożyć nim dno i boki foremki do keksów (uprzednio obłożone papierem do wypieków dokładnie posmarowanym oliwą). Liście powinny wychodzić poza krawędŸ foremki. Marchew, paprykę i cukinię pokroić w cienkie długie paski, brokuły podzielić na drobne cząstki. Wszystkie warzywa – oprócz papryki – już po pokrojeniu, wrzucać na 3 minuty do wrzącej wody, po czym wyjmować i osączać najpierw na durszlaku, potem na ściereczce. Układać warzywa na liściach szpinakowych w foremce. Przygotować sos ze śmietanki, jajka i żółtek, sera, startej gałki muszkatołowej, soli. Zalać nim warzywa i okryć je zwisającymi liśćmi szpinaku. Miejsca, które nie zostały wcześniej okryte, zakryć pozostałymi liśćmi. Foremkę ustawić w naczyniu z wodą, na wierzchu położyć kawałek folii i zapiekać w piekarniku w temperaturze 180o C około godziny i 15 minut. Podawać po wystudzeniu, pokrojone w plastry.