Kokosowa zupa dyniowa

(4 porcje)

70 dag dyni, 1 nieduża cebula, 1 łyżeczka miodu, 2 szklanki mleczka kokosowego, spora szczypta startej na tarce gałki muszkatołowej, 2 marchewki, 1 łyżka masła, 1/2 szklanki bulionu warzywnego, 1 łyżka sypkiej przyprawy curry, 4 listki melisy, sól, pieprz

Dynię obrać, usunąć łyżką pestki, pozostały miąższ pokroić w kawałki. Posiekać cebulę. Obraną marchew pokroić w krążki. Poddusić na rozgrzanym maśle dynię i pokrojone warzywa, dodać miód i curry, wlać bulion
i gotować 20 minut, po czym odstawić z ognia i po chwili zmiksować. Dodać mleczko kokosowe i gotować kilka minut, często mieszając. Zupę doprawić w miarę potrzeby pieprzem i solą. Podawać przybraną listkami melisy.