Knedle ze śliwkami

(6 porcji)
8 dużych ziemniaków, szklanka mąki, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, jajko, 2 żółtka, sól, 3/4 kg śliwek bez pestek, 2 łyżki masła lub margaryny, 2 łyżki tartej bułki.
1. Ugotowane jeszcze gorące ziemniaki przecisnąć przez praskę do purée lub zemleć w maszynce.
2. Do ostudzonych ziemniaków dodać obie mąki, wbić jajko oraz żółtka i wyrobić ciasto.
3. Z ciasta uformować wałek posypując lekko mąką, wałek pokroić na małe kawałki, z których kształtować na dłoni placuszki.
4. Na każdy placuszek kłaść śliwkę i zalepiać formując kulkę.
5. Knedle gotować w osolonym wrzątku, po ok. 3 min od zagotowania, wyjmować łyżką cedzakową na półmisek, polewać masłem ze zrumienioną bułką.
Niektórzy lubią knedle posypać cukrem, inni wolą je jako danie nie słodkie.