Kluski z wątróbki rodem z Galicji

( 4 porcje)
3 wątróbki kurze, łyżka masła, 1/2 cebuli, szczypta majeranku, łyżka tartej bułki, łyżka mąki, jajo.
1. Pokrojoną drobno cebulę udusić na maśle, dodać do niej posiekaną wątróbkę (Babcia przecierała ją przez sito, uprzednio zdejmując błonkę).
2. W miseczce utrzeć żółtko z majerankiem i odrobiną mąki, dodać usmażoną wątróbkę, bułkę tartą i ubite białko.
3. Położyć jedną kluskę na wrzątek, gdy kluska się rozpływa – dodać trochę mąki do masy i raz jeszcze wymieszać. Kluski kłaść kolejno łyżką na osoloną wodę, gdy wypłyną wyjmować łyżką cedzakową.
Te kluseczki są doskonałym dodatkiem do rosołu.