Kluski z kaszy

(4–6 porcji)

2 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki kaszy manny
8–9 siekanych migdałów
kawałek skórki cytrynowej
1/2 łyżeczki do kawy cynamonu
5 jaj

Zagotować mleko z cynamonem, skórką cytrynową i cukrem, dodać kaszę i migdały. Mieszając, gotować co najmniej 10 minut, aż kasza zupełnie się rozgotuje. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka dodać do gorącej kaszy i wymieszać. Ostudzić kaszę. Ubić białka na sztywną pianę, dodać do zupełnie zimnej kaszy i ostrożnie wymieszać. W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Nabierać łyżką niewielkie kluski i wkładać do wrzącej wody. Gotować chwilę od wypłynięcia.
Kluski z kaszy są doskonałe do leguminy z dodatkiem wiśniowych konfitur lub z sosem z powideł (patrz poprzedni przepis).