Kluski poznańskie

(6 porcji)
3 dag drożdży, 1/2 kg przesianej mąki, 2 jajka, szklanka mleka, szczypta soli, 2 płaskie łyżeczki cukru, łyżka masła.
1. W miseczce rozczynić drożdże z ciepłym mlekiem, odrobiną mąki i 2 łyżeczkami cukru.
2. Kiedy rozczyn podrośnie dodać resztę mąki, jajka, sól i po lekkim wyrobieniu ciasta – roztopione masło. Pozostawić do wyrośnięcia.
3. Kiedy ciasto wyrośnie rozłożyć je na wysypanej mąką stolnicy, „wyklepać” w kształt grubego placka, posypać mąką i wycinać szklanką placuszki. Zostawić je do wyrośnięcia.
4. Duży, szeroki 3-litrowy garnek wypełniony do połowy wodą obwiązać gazą. Wodę zagotować.
5. Układać kluski dość luŸno na gazie nad wrzącą wodą. Nakryć, najlepiej drugim garnkiem tej samej wielkości a nie pokrywką, gdyż kluski w trakcie gotowania rosną i przylepiłyby się do niej.
6. Próbować zaostrzonym patyczkiem : jeśli suchy – kluski już ugotowane.
Kluski poznańskie podawane są w Wielkopolsce do pieczeni cielęcej lub wieprzowej z sosem, w którym macza się słodkawe kluski.