Kluski lane

(4 porcje)
2 jajka, 3 łyżki przesianej mąki.
1. Wybić jajka do kubeczka.
2. Dodać mąkę lekko nią posypując rozbełtane jajka, aby nie tworzyły się grudki i dobrze wymieszać widelcem.
3. Lać z kubeczka ciasto na wrzące mleko, rosół lub wodę. Gotować 2 min.
Lane kluski nie są wcale najłatwiejsze. Trzeba bowiem pewnej kuchennej wirtuozerii, aby nie były zbyt miękkie, ani zbyt twarde, nie zawierały grudek, ani nie były wylane zbyt grubym strumieniem i przez to nie stały się twarde i niesmaczne. Ciasto na lane kluseczki powinno być na tyle rzadkie, aby można je było wylewać dość cienkim strumieniem, tworzącym ładne, wąskie, długie kluseczki. Najlepiej dojść do odpowiedniej gęstości ciasta metodą prób.
lm lepiej ubite (widelcem) ciasto, tym bardziej pulchne i lekkie będą kluseczki.