Kluski kładzione, czyli klasyka

(4 porcje)

Jajko, szklanka przesianej mąki, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki masła, sól, trochę wody.
1. Wbić do naczynia żółtko, wsypać mąkę, proszek do pieczenia i dolewając po odrobinie wody połączyć wszystkie składniki w dość gęste, ale dające się wyrabiać łyżką ciasto.
2. Dodać miękkie, lecz nie rozpuszczone masło mieszając energicznie łyżką.
3. Ubić pianę z białka (można dołożyć, o ile jest pod ręką, także drugie białko).
4. Ostrożnie mieszając połączyć ciasto z pianą.
5 Małe, zgrabne kluski kładzie się na wrzącą osoloną wodę nabierając na brzeg łyżki mniej więcej 1/4 objętości łyżki stołowej – za każdym razem maczając ją przedtem we wrzątku.
6. Gotować kluski 3 – 4 minuty najpierw w przykrytym, a kiedy gwałtownie zawrze , w odkrytym garnku. Wyjmować łyżką cedzakową na półmisek.
Kluski kładzione są doskonałym dodatkiem do zupy grzybowej czy owocowych lub do mięsa, pieczeni na dziko z sosem. Polane stopionym masłem i posypane tartym żółtym serem stanowią samodzielne smaczne danie.