Kluski kartoflane

(6 porcji)

1 kg ziemniaków
ok. 1 szklanki (lub według potrzeby nieco więcej) mąki
1 jajko
2 łyżki tartej bułki
1 łyżka masła lub smalcu wołowego
sól

Ziemniaki w przeddzień ugotować w łupinach, następnego dnia obrać i zmielić w maszynce. Tartą bułkę zrumienić, dodać masło i kiedy się połączą, dodać do zmielonych ziemniaków. Dodać także sól, jajko i mąkę, wsypując ją po trochu i wyrabiając ciasto. Kiedy przestanie się lepić do rąk, formować okrągłe lub owalne nieduże kluski. Wrzucić do dużej ilości osolonej wrzącej wody. Kiedy woda ponownie zawrze, a kluski wypłyną na wierzch – gotować jeszcze 2–3 minuty. Najlepiej wyjąć jedną kluskę, spróbować, czy jest już dobra, i ewentualnie dogotować. Na koniec kluski odcedzić.
Gorące kluski podać jako dodatek do pieczeni lub okrasić cebulką zasmażoną na rumiano w sklarowanym maśle lub smalcu. Doskonale smakują podane z sosem z powideł: 2 łyżki powideł śliwkowych zagotować z cukrem dodanym według smaku, 1/2 szklanki wody, kawałkiem laski cynamonu i kawałkiem skórki cytrynowej. Sos zagęścić połową łyżeczki mąki ziemniaczanej wymieszanej z łyżką wody. Zagotować; polać sosem kluski.