Kluski francuskie – dla tych, którzy nie boją się utyć
(4 porcje)
3 płaskie łyżki mąki, jajko, 1 1/2 łyżki masła, szczypta siekanej natki pietruszki i soli, rosół.
1. Utrzeć masło na pianę, dodać żółtko i mąkę.
2. Ubić pianę z białka.
3. Zmieszać delikatnie wszystkie składniki, pietruszkę i sól.
4. W płaskim garnku doprowadzić do wrzenia rosół zanim jeszcze dokończy się robienie kluseczek. Powinien wrzeć dokładnie wówczas, kiedy wszystkie składniki kluseczek są ze sobą połączone.
5. Na wrzący rosół kłaść łyżką niewielkie kluseczki, za każdym razem zanurzając łyżkę w rosole.
6. Kiedy całe ciasto jest już w garnku, nakryć przykrywką i na małym ogniu gotować przez 5 minut.
7. Podawać z rosołem od razu, kiedy są pulchne i delikatne. Trzymane dłużej mogą opaść i stać się nieco ciężkie.
Takie kluseczki są istotnie dość tuczące i mogą być jedzone raczej przez osoby o zdrowych wątrobach. Są jednak naprawdę doskonałe, jak z babcinej opowieści o smaku z dzieciństwa.