Kluski dziadowskie z Wielkopolski
(4 porcje)
3 bardzo duże ziemniaki, 1/4 łyżeczki soli, jajko, 2 kopiaste łyżki mąki.
1. Obrane i opłukane ziemniaki zetrzeć na tarce.
2. Do startych ziemniaków wbić jajko, wsypać sól, dodać 2 łyżki mąki. Wymieszać.
3. Zagotować 2 I wody z solą.
4. Umaczaną we wrzącej wodzie łyżką kłaść na wodę kluski nieco większe od kładzionych (sprawdzić na pierwszej, czy się nie rozpada w wodzie, jeśli tak – trzeba dosypać 1/2 łyżki mąki do masy i wymieszać). Ugotować.
Te proste w wykonaniu kluski można przyrządzać z mniej smacznych na wiosnę ziemniaków. Stanowią one pewną odmianę w jadłospisie. Na wsiach wielkopolskich jadano je z mlekiem, my jednak radzimy podawać te kluski do pieczeni wieprzowej z obfitym, niezbyt tłustym sosem.