Klopsy z cielęciny

1/2 kg mielonej cielęciny
10 dag wołowego tłuszczu
4 cebule
4 łyżki oleju
2 czerstwe bułki
4 jaja
pieprz
sól
sok z połowy cytryny
kawałek skórki cytrynowej
1 łyżka mąki
1 łyżka gęsiego smalcu lub innego tłuszczu

Cebule posiekać drobno i udusić. Wymieszać dokładnie mielone mięso z posiekanym tłuszczem, dodać namoczoną i wyciśniętą bułkę, uduszoną cebulę, jaja, sól i pieprz. Uformować niewielkie kulki. Ułożyć je w płaskim rondlu, wlać tyle wody, aby tylko zakryła klopsy, dodać sól i odrobinę tłuszczu. Gotować około 30 minut. Na koniec wlać rozrobioną z kilkoma łyżkami wody mąkę z dodatkiem pieprzu i soku cytrynowego oraz posiekanej skórki. Gotować do lekkiego zgęstnienia. Podawać z ryżem, kaszą lub kluskami.