Klops z kaszy bulgur i mięsa

(6 porcji)

3/4 szklanki kaszy bulgur, 1 1/2 szklanki rosołu drobiowego
z kostki, 1 papryka żółta, 1 papryka zielona, 1 papryka czerwona, 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 ząbek czosnku, 1 średnia cebula, 1 jajko, 40 dag mielonej wieprzowiny, 2 łyżki przecieru pomidorowego, 2 łyżki siekanej zielonej pietruszki, sól
i pieprz do smaku, 1 łyżka oliwy do wysmarowania formy

Kaszę bulgur zalać wrzącym rosołem, dodać pietruszkę, zamieszać
i odstawić na 30 minut. Usunąć gniazda nasienne z wszystkich papryk.
z każdej z nich pokroić kawałek w wąskie paseczki, pozostałe części posiekać bardzo drobno. Wysmarować wąską blaszkę do ciasta oliwą, a na dnie poukładać paski papryki. Na rozgrzanej oliwie 10 minut podsmażać posiekaną paprykę, pokrojoną drobno cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Po ostudzeniu dodać do mięsa wraz z połową rozbitego jajka, wymieszać, doprawić niezbyt mocno solą i pieprzem oraz przecierem pomidorowym. Pozostałą połowę jajka wlać do kaszy i dobrze wymieszać. w wyłożonej papryką foremce układać warstwami kaszę i mięso, które powinno stanowić ostatnia warstwę. Nakryć folią aluminiową, wstawić foremkę w większą formę z wodą sięgającą do połowy formy z klopsem. Piec w nagrzanym do 180? C piekarniku. Po ostudzeniu wstawić do lodówki i podawać dopiero następnego dnia, kiedy dobrze się schłodzi.