Klops

(6 porcji)
1/2 kg mięsa wieprzowego z łopatki lub szynki, 20 dag mięsa wołowego bez kości, jajko, łyżka oleju lub margaryny, bułeczka kajzerka, mała cebula, łyżka siekanej pietruszki lub koperku, na koniec noża majeranku, 2 jaja na twardo, sól, pieprz, ewentualnie szczypta papryki, dla amatorów kilka kropel sosu sojowego lub przyprawy do zup, szczypta curry, 2 łyżki tartej bułki, olej do smarowania foremki.
1. Pokroić mięso na drobne kawałki i zemleć.
2. Usmażyć na maśle, nie rumieniąc, drobno posiekaną cebulę.
3. Wszystkie składniki : mięso, surowe jajko, przyprawy, sól ,namoczoną w wodzie i odciśniętą bułkę, cebulę oraz posiekaną zieleninę, zmieszać i wyrabiać do uzyskania jednolitej ,pulchnej masy. W malakserze, wystarczy wyrabiać 1/2 min.
4. Na wysypanej bułką tartą desce rozłożyć w prostokąt masę mięsną, na środku połówki ugotowanych na twardo jajek. Ciasno zwinąć i włożyć do lekko wysmarowanej olejem i wysypanej bułką tartą foremki. Upiec na złoty kolor w piekarniku .