Kawior z nitkami kartoflanymi

80 dag kartofli, 20 dag czarnego kawioru, ? l śmietany,
1 cytryna, sól morska, świeżo zmielony pieprz

Kartofle umyć dokładnie i osuszyć. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180? C. Brytfannę wysypać grubą warstwą morskiej soli i ułożyć w niej kartofle. Wstawić do piekarnika na 25 minut. Następnie kartofle wyjąć, pokroić na połowy i wydrążyć łyżeczką, uważając, by nadmiernie ich nie pokruszyć. Włożyć kawałki kartofli do wyciskarki i wyciskać wprost na talerze, formując kopczyki. W każdym zrobić zagłębienie na kawior, trzymany dotąd
w lodówce. Wycisnąć sok z cytryny do małej miseczki i zmieszać ze śmietaną. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Kopczyki oblać dookoła śmietaną z pieprzem i cytryną.