Kasze i ryż na różne sposoby

Kasze to jedne z najstarszych kulinarnych produktów. Można powiedzieć, że od wieków kasza jest przy tym jedną z najbardziej popularnych i lubianych potraw. Zanim zaczęto jadać ziemniaki nasi pradziadowie kontentowali się kaszami. Dlatego też pewnie wymyślono tak wiele rodzajów kasz, tak wiele sposobów ich przyrządzania. Zrobić zaś z kasz można niemal wszystko. Zaczynając od wędlin (integralnym składnikiem kaszanki jest przecież kasza, najlepiej gryczana), kończąc na kremie do wykwintnego tortu (rozgotowana w mleku manna znakomicie przydaje kremowi lekkości i puszystości – patrz rozdział „Wypieki, ciasta, kremy, desery ). Kasza to świetny dodatek zarówno do potraw mięsnych, jak i do zup, podnosi bowiem ich wartości odżywcze. Kasze są zresztą także bardzo zdrowe. Niektóre z nich bowiem, zwłaszcza te poddane mniej dokładnej obróbce mechanicznej, zawierają sporo błonnika, który jest obecnie uważany za jeden z ważniejszych składników zdrowej diety. Błonnik zapobiega wielu schorzeniom lub niedomaganiom, o których nie będziemy jednak mówić w tej książce. Urozmaicona kuchnia, bogaty jadłospis są przecież najlepszymi gwarancjami dostarczenia wielu niezbędnych składników pokarmowych organizmowi, a stanowi także przyjemność i dla podniebienia.