Karpie po węgiersku

(8 porcji)

2 karpie (po ok. 1 kg)
2 łyżki cukru
sól
2 cebule
2 marchwie
3 włoskie orzechy
4 1/2 łyżeczki do kawy mielonej czerwonej papryki
sól
6 ziemniaków

Karpie sprawić, pokroić na kawałki. Posypać cukrem i pozostawić na godzinę. Natrzeć solą i odstawić na dwie godziny. Orzechy włoskie (wyłuskane) zanurzyć we wrzącej wodzie i obrać z gorzkiej skórki. Cebulę i marchew pokroić, dodać orzechy, zalać dwiema szklankami wody i dodać sól oraz paprykę. Gotować. Kiedy warzywa są miękkie, dodać rybę i gotować na wolnym ogniu 20–25 minut. Ugotowaną rybę wyjąć na półmisek. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i obgotować w wodzie. Jeszcze twarde odcedzić, dodać do sosu od ryby i dogotować. Kiedy są już ugotowane, a nawet lekko się rozgotowały, polać ryby sosem z ziemniakami.