Karp w śmietanie według dawnego przepisu

(8 porcji)
Karp wagi ok.1 1/2 kg , 1/2 kostki masła lub margaryny, 2 cebule, 2 łyżki mąki, sól, pieprz, ok. 20 dag ostrego żółtego sera, natka pietruszki, szklanka śmietany.

1. Rybę sprawić, opłukać, pokroić na cienkie dzwonka.
2. Dzwonka lekko podsmażyć na maśle lub margarynie i włożyć do naczynia żaroodpornego.
3. Przygotować sos do zalania ryby. Na maśle pozostałym ze smażenia ryby przyrumienić drobno pokrojoną cebulę, oprószyć mąką, zalać śmietaną, dodać sól, pieprz – stale mieszać, aby nie doprowadzić do wrzenia.
4. Sosem zalać rybę, posypać startym serem i posiekaną natką pietruszki. Zapiekać ok. 40 min. Można obłożyć karpia podgotowanymi przez ok. 10 min., pokrojonymi w ćwiartki ziemniakami, polać sosem i zapiekać razem. Podawać z surówką z kiszonej kapusty.