Karp w jarzynach

60 dag filetów z karpia, 4 średnie cebule, 2 marchwie,
1 pietruszka, 1 mały seler, 1 por, 1 łyżka masła, kawałek liścia laurowego, kilka ziarenek ziela angielskiego, kilka ziarenek pieprzu, 2 płaskie łyżeczki żelatyny

Poszatkować bardzo drobno wszystkie jarzyny, włożyć je do garnka wraz z masłem, zielem angielskim i pieprzem oraz liściem laurowym i solą. Dodać 4 szklanki wody i udusić do miękkości. Na uduszonych jarzynach położyć posypane solą i pieprzem dzwonka ryby. Dusić na niewielkim ogniu, pod pokrywą, około pół godziny. Całość ostudzić. Rybę wyjąć. Do ostudzonego wywaru dodać żelatynę, po pół godzinie zagotować razem, całość zmiksować i odstawić do ostygnięcia. Tężejącym sosem polać całą rybę. Ostudzić w lodówce. Podawać z cytryną lub sosem.