Karp po żydowsku

(12 porcji)
Karp wagi około 1 1/2 kg, 1 kg cebuli, 20 dag rodzynek, 3 łyżki cukru, 1 1/2 łyżeczki pieprzu, 5 ziarenek ziela angielskiego, 3 marchwie, sok cytrynowy, sól.
1. Rybę sprawić, odciąć głowę, płetwy i ogon, opłukać, tuszkę pokroić na dzwonka.
2. Dzwonka pokropić sokiem cytrynowym i pozostawić na 1/2 godz.
3. Do szerokiego rondla (a jeszcze lepiej do specjalnej rynienki do gotowania ryb) włożyć głowę, płetwy i ogon, pokrojoną drobno cebulę, marchwie, zalać 8 szklankami zimnej wody i kiedy zawrze gotować ok. 20 min.
4. Włożyć dzwonka ryby, zmniejszyć ogień i gotować ok. 1 godz. na bardzo małym ogniu.
5. Następnie dodać rodzynki, cukier, sól, pieprz, ziele angielskie i gotować 1/2 godz. Po odstawieniu z palnika pozostawić rybę w garnku na ok. 10 min.
6. Ugotowaną rybę wyłożyć na półmisek, przybrać pokrojoną w plasterki marchwią. Przecedzonym przez sito wywarem zalać rybę. Sos bez żelatyny po zastygnięciu nabierze konsystencji delikatnej galaretki.
Karp po żydowsku najlepiej smakuje z chałką lub delikatną bułką.