Karp pieczony
(8 porcji)
Karp ważący ok. 2 kg, sól, 3 łyżki mąki, 2 łyżki masła lub margaryny, 1/2 szklanki śmietany.
1. Sprawić karpia pozostawiając tuszkę w całości. Na godzinę przed pieczeniem nasolić go.
2. Oprószyć całą rybę mąką, ułożyć na niej kawałeczki masła i wstawić najpierw na 15 minut do dość nagrzanego piekarnika(190 st C), potem piec ją ok. 30 min. na nieco słabszym ogniu, polewając stopionym masłem.
3. Kiedy ryba jest już miękka, polać ją śmietaną wymieszaną z niepełną łyżeczką mąki (jeśli śmietana jest gęsta, można wlać 2 – 3 łyżki wody). Zagotować.
Tak przyrządzona ryba była od ubiegłego wieku potrawą wigilijną w zamożnym domu warszawskim. Podawano ją z drożdżowymi bułeczkami nadziewanymi kapustą, grzybami i jajkiem albo z kapustą z grzybami.
Karp pieczony zyskuje na delikatności, nie wydaje się tak tłusty, jak zazwyczaj bywają te ryby. Znakomicie nadaje się na przyjęcia, ale i na zwykłe obiady.