Karp oryginalny

(8 porcji)
Karp wagi ponad 1 1/2 kg, 2 jajka, 4 łyżki masła lub margaryny, 3 łyżki oleju, 2 ząbki czosnku, sól, łyżeczka do kawy pieprzu, 1/2 cytryny.
1. Sprawić karpia, opłukać, podzielić go na porcje i usunąć, o ile to możliwe, większe ości.
2. Jajka rozbić dokładnie wraz z odrobiną wody, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, pieprzem i solą.
3. Na patelni rozgrzać oliwę z połową masła. Nie dopuścić do przypalenia się tłuszczu.
4. Każdy kawałek ryby maczać w jajku z przyprawami i smażyć, uważając, aby nie smażyła się zbyt szybko – by nie pozostała surowa w środku, mając z wierzchu spaloną skórkę.
5. Usmażone kawałki ułożyć na żaroodpornym półmisku, polać roztopionym masłem i skropić cytrynowym sokiem. Wstawić do lekko nagrzanego piekarnika, aby mocno się zagrzało.
Tak przyrządzona ryba doskonale smakuje z ryżem ugotowanym na sypko, surówką z kwaśnej lub słodkiej kapusty, zieloną sałatą lub surówką z selera. Zaletą tego przepisu jest to, że karpia można usmażyć wcześniej, przed posiłkiem jedynie podpiec go w piekarniku.