Karczochy z sosem czosnkowym

(4 porcje)

4 duże karczochy lub 8 małych, 1 łyżeczka cukru, 1 cytryna, 1 szklanka śmietany 30%, 1 szklanka jogurtu naturalnego,
2 ząbki czosnku, 2 łyżki majonezu, sól, pieprz

Wymieszać jogurt ze śmietaną, dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sól, pieprz i majonez. Karczochy przygotować do gotowania: przyciąć nożyczkami listki, mniej więcej do połowy, zagotować wodę z sokiem cytrynowym, cukrem i solą, włożyć karczochy, nakryć nieco mniejszą pokrywką niż przekrój garnka, aby obciążone w ten sposób karczochy były zanurzone w wodzie, a nie wypływały na wierzch. Gotować je co najmniej 15–20 minut, wyjąć i odsączyć starannie na durszlaku. Poobrywać poszczególne listki lub podać w całości. Każdy biesiadnik będzie wówczas obrywał listki, zanurzał je w sosie i wyjadał smakowity miąższ. Na koniec, po oderwaniu wszystkich listków, wybiera się łyżeczką z dna włókienka zwane siankiem i zjada się najlepszą część karczocha, czyli dno.