Karczochy na sposób zwyczajny
(4 porcje)
4 ładne, stulone kwiatostany karczochów, cytryna, sól
na sos I: 6 łyżek oliwy, 1 mała cebula
na sos II: 10 łyżek oliwy z oliwek lub oleju z pestek winogron, 1 łyżeczka musztardy, 3 łyżki octu winnego lub balsamicznego, sól, pieprz, 1 łyżeczka posiekanych świeżych ziół lub szczypta suszonych
Karczochy przygotować do gotowania: obciąć nożyczkami ostre zakończenia listków i posmarować obficie sokiem cytrynowym, aby nie ściemniały. Włożyć do garnka z osoloną do smaku wodą i przykryć pokrywką, której średnica jest nieco mniejsza niż średnica garnka, aby utrzymywać karczochy w wodzie. Gotować co najmniej 15 minut, ale lepiej nieco dłużej, i na przykład po 25 minutach sprawdzić, czy są już dobre, odrywając jeden listek i próbując. w czasie gotowania karczochów rozgrzać oliwę
i podsmażyć w niej na złoto posiekaną drobno cebulę. Oliwa z cebulą posłuży do maczania listków, o ile podamy karczochy na gorąco. Można także podać je na zimno, z sosem winegret. Doskonale smakują zimne karczochy z majonezem.