Kapusta pak-choy z mięsem
(4 porcje)
2 kapusty pak-choy, 3 łyżki sherry lub wytrawnego białego wina, 3 łyżki sosu sojowego, 1 łyżeczka mielonego pieprzu, 1 łyżeczka oleju sezamowego (o ile jest), 2 polędwiczki wieprzowe (razem ok. 40 dag), 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek, 2 ząbki czosnku
Wymieszać sherry lub wino z sosem sojowym, mąką kukurydzianą, olejem sezamowym, cukrem i pieprzem oraz, jeżeli jest, olejem sezamowym. Mięso pokroić w cienkie plasterki lub paski, dodać do marynaty i odstawić na co najmniej kwadrans. Pokroić liście kapusty w centymetrowej szerokości paski. w dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju lub oliwy, dodać pokrojoną kapustę i mieszając smażyć 2 minuty. Przełożyć ją do salaterki i trzymać
w ciepłym miejscu. Odlać także wytworzony w czasie smażenia sok. Na patelnię wlać pozostały olej i chwilę smażyć na nim przeciśnięty przez praskę czosnek, po czym dodać mięso wraz z marynatą i smażyć około 4 minut, również mieszając. Dodać kapustę i jeszcze chwilę smażyć, dodając w miarę potrzeby sól. Podawać, kiedy potrawa będzie gorąca.