Kaczka z jabłkami

(6 porcji)
Niezbyt tłusta kaczka, majeranek, sól, ząbek czosnku, 3 winne jabłka, najlepiej antonówki lub boikeny, łyżeczka masła.
1. Oczyścić kaczkę, nasolić ją i posypać majerankiem, jeśli się lubi, natrzeć nieco czosnkiem.
2. Obrać jabłka, pokroić na ćwiartki pozbawiając je gniazd nasiennych. Włożyć do środka kaczki. Zaszyć lub spiąć wykałaczką otwór brzuszny i gardziel.
3. Kaczkę włożyć do brytfanny, położyć na jej wierzchu masło, przypiec na mocnym ogniu(220 st C). Po lekkim zrumienieniu można brytfannę nakryć i dopiekać ok. 1 godz. na wolnym ogniu. Potem – pod koniec pieczenia – brytfannę odkryć i znów zrumienić.
4. Krojąc kaczkę osobno ułożyć upieczone w jej wnętrzu jabłka, polać sosem powstałym w czasie pieczenia kaczki.
Kaczkę taką można podawać z ziemniakami pieczonymi obok niej, a jeśli kaczka była zbyt tłusta można upiec ziemniaki na osobnej brytfannie, podlewając tylko niewielką ilością sosu spod kaczki.