Kaczka w miodzie inaczej

(6 porcji)
Kaczka, cebula, 1/2 średniej wielkości selera, kieliszek słodkiego wina (może być domowe owocowe), 4 łyżki miodu, na koniec łyżeczki mielonego cynamonu, 4 łyżki sosu sojowego, który można zastąpić przyprawą do zup, sól, 1/2 szklanki wody, kostka rosołu wołowego, sok z 1/2 cytryny lub łyżka octu winnego, spora szczypta cukru.
1. Sprawioną kaczkę natrzeć po wierzchu lekko solą.
2. Przygotować nadzienie: drobno pokrojoną cebulę i utarty na jarzynowej tarce seler, zagotować z winem, wodą, kostką rosołową i 2 łyżkami sosu sojowego. Dodać cynamon.
3. Dość rzadkie nadzienie wlać do kaczki, zaszyć otwór brzuszny i gardziel.
4. Bez tłuszczu piec kaczkę 30 minut w nagrzanym piekarniku.
5. Posmarować kaczkę częścią mieszaniny miodu, soku lub kwasku cytrynowego albo octu winnego i 2 łyżek sosu sojowego.
6. Piec bez dodania tłuszczu, pod przykryciem ,na wolnym ogniu, co 15 minut smarując kaczkę resztą mieszaniny. Pod koniec pieczenia odkryć i dopiec rumieniąc lekko (uważać, aby się nie przypaliła, bo miód łatwo „łapie kolor” ).
7. Po upieczeniu należy wylać nadzienie ze środka kaczki. Pokrajać tuszkę na mniejsze kawałki. Nadzienie stanie się jednocześnie sosem.
Tak przyrządzoną kaczkę, która jest soczysta, aromatyczna i oryginalna w smaku, podaje się z ryżem ugotowanym na sypko lub makaronem.