Kaczka pijąca kawę

2 piersi kaczki, 4 dag masła, 4 cykorie, 4 cytryny, 4 dag zmielonej kawy, oliwa z oliwek, natka pietruszki, sól, świeżo zmielony pieprz, cukier

Cytrynę obrać i pokroić w paseczki. Z cukru i wody ugotować syrop. Wrzucić skórkę cytryny i zagotować. Cykorię umyć, usunąć uszkodzone liście i ugotować na parze. Piersi kaczki usmażyć w oliwie i odłożyć. Do sosu spod pieczenia dolać 250 ml wody i gotować, aż połowa płynu odparuje. Wsypać zmieloną kawę, doprowadzić do wrzenia i tak trzymać 10 minut. Lekko ostudzić, dodać masło i dokładnie zmiksować, by powstał gładki, gęsty sos. Umyte cykorie przekroić wzdłuż i podsmażyć na maśle, soląc, słodząc i doprawiając świeżo zmielonym pieprzem do smaku. Smażyć, aż cukier lekko się skarmelizuje. Piersi podawać z cykorią i ryżem, polane sosem i udekorowane natką pietruszki i skórkami cytryny.