Kaczka pieczona zwyczajnie, według Michała

(6 porcji)
Kaczka, 3 kwaśne jabłka, 3 łyżeczki soli, 3 ząbki czosnku, 1/4 szklanki oleju, płaska łyżeczka majeranku.
1. Sprawioną kaczkę namoczyć w osolonej wodzie, w dużym garnku, na ok. 10 godz. ( np.na noc).
2. Po wyjęciu z wody usunąć z kaczki wewnętrzne płaty tłuszczu – stopiony tłuszcz można użyć do pieczenia kaczki.
3. Kaczkę posolić wewnątrz i włożyć do środka pokrojone na ćwiartki i wydrążone z gniazd nasiennych jabłka.
4. Natrzeć kaczkę z zewnątrz mieszaniną 1/4 szklanki oleju, 2 łyżeczek soli, rozgniecionego czosnku i majeranku.
5. Piec przynajmniej 80 min. na każdy kilogram wagi kaczki, co jakiś czas polewając tłuszczem i zimną wodą, gdy zbrązowieje, będzie gotowa.
Do kaczki pieczonej doskonałe są okrągłe kluski śląskie, które polewa się sosem z pieczenia.