Kaczka dla całej rodziny

(8 porcji)
Kaczka, cebula, 2 ząbki czosnku, sos sojowy, olej, 2 – 3 ugotowane suszone grzyby lub pieczarki albo garść grzybów mun, 2 słodkie papryki, sól, pieprz, ostra przyprawa (chili, cayenna), szczypta kminu rzymskiego, łyżeczka curry, 2 łyżki cukru, kilka rodzynek albo orzechów lub migdałów albo łyżka wiórków kokosowych.
1. Kaczkę sprawić, posolić i upiec w piekarniku bez tłuszczu : najpierw bez przykrycia na większym ogniu, następnie długo, pod przykryciem, na mniejszym, potem znów bez przykrycia zrumienić na silniejszym ogniu. Pieczenie powinno trwać do 90 minut.
2.Upieczoną kaczkę wyluzować, czyli wyjąć z niej kości, a mięso pokrajać w kawałki wielkości połowy pudełka zapałek. Jeśli mięso jest bardzo miękkie, samo się podzieli na drobniejsze jeszcze kawałeczki.
3.Namoczyć w ciepłej wodzie grzyby mun lub pokroić ugotowane suszone grzyby.
4. Na dużej patelni rozgrzać olej, dusić w nim pokrojoną cebulę, grzyby, paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek, dodać rozdrobnione mięso, wlać sos sojowy, wsypać cukier, ostrą przyprawę, kminek, curry, rodzynki, migdały i chwilę razem poddusić, próbować czy smak jest już dobry.
Potrawę tę podaje się z ugotowanym na sypko ryżem albo z makaronem sojowym lub ryżowym. Jeśli ktoś zamiast rodzynek albo orzechów lub migdałów dosypie wiórków kokosowych – potrawa będzie również smaczna.
Najbardziej odpowiednie jako dodatek są kwaśne surówki, o nieco orientalnym smaku, na przykład z dodatkiem pomarańczy lub grapefruitów. Kaczka tak przyrządzona jest dużym daniem, które można przygotować w przeddzień, a przed podaniem jedynie odgrzać.