Kacza zupa

części z kaczki (filet, udka, skrzydła itp.) wagi łącznej ok.
1 kg, 1 cebula, 4 ząbki czosnku, 1 por, 2–3 marchwie, 1 łyżeczka posiekanego świeżego imbiru, 2 łyżeczki pieprzu
w ziarenkach, 6 gałązek świeżej kolendry, 1 łyżeczka suszonego tymianku
jako dodatek: 6 grzybów shiitake (w sklepach z żywnością orientalną), 1 marchew, 1 por, 2 dymki, 2 łyżki sosu sojowego, listki kolendry, pieprz

Części kaczki okroić możliwie dokładnie z tłuszczu, po czym włożyć do zimnej wody razem z przekrojoną na ćwiartki cebulą, porem, czosnkiem, imbirem, tymiankiem i łodyżkami kolendry. Wszystko razem zagotować, odszumować i gotować na małym ogniu półtorej godziny. Wyjąć mięso, przecedzić wywar i odstawić do zupełnego ostygnięcia, a następnie dokładnie zebrać tłuszcz. Kawałki kaczki pokroić, ale niezbyt drobno. Surową marchew pokroić „na zapałkę”, a pora podzielić na cienkie paski wzdłuż listków. Grzyby, marchew i pora pokropić sosem sojowym, posypać pieprzem, dodać odtłuszczony kaczy rosół. Zagotować. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Grzyby pokroić w paseczki. Zagotowaną zupę porozlewać do sporych filiżanek, dodać mięso. Podawać bardzo gorącą.