Jarzyny pod beszamelem

(4 porcje)
1/2 kg dowolnych warzyw: brukselki, kalafiora, białych części porów, cykorii. Łyżka masła do wysmarowania naczynia
Beszamel: łyżka masła ,łyżka mąki, szklanka mleka, sól, pieprz, starta gałka muszkatołowa, kilka kropel soku cytrynowego .
1. Jarzyny w całości włożyć do osolonego wrzątku i gotować do miękkości, ale nie rozgotować (pory – ok. 10 min., kalafior – 15 min., cykorię- 10 min., brukselkę – 15 min.).
2. Rozgrzać masło, dodać mąkę ,kiedy spieni się i zbieleje wlewać mleko mieszając ,aby nie potworzyły się grudki. Kiedy sos lekko zgęstnieje doprawić solą, pieprzem i sokiem cytrynowym.
3. Ugotowane jarzyny (kalafior podzielić na części) ułożyć w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym i zalać sosem beszamel.
Dla urozmaicenia smaku można po wierzchu posypać tartym, ostrym żółtym serem. Przed zalaniem beszamelem ugotowaną cykorię można owinąć plastrem szynki. Pory (używamy tylko białą część) doskonale smakują z dodatkiem kilku plasterków kiełbasy.