Jarzyny po sasku

(6 porcji)

4 szklanki mocnego rosołu (może być rosół wołowy z kostki)
2–3 marchwie
1 pietruszka
1 kalarepa
1 szklanka wyłuskanego groszku
1 średni seler
6 ziemniaków
3/4 główki białej lub włoskiej kapusty
1/2 kg wołowego lub baraniego mostku
1 łyżka smalcu wołowego
1 łyżka mąki

Warzywa (z wyjątkiem ziemniaków) obrać, umyć i pokroić na niewielkie kawałki, po czym zalać rosołem i dusić wraz z mięsem pod szczelnym przykryciem 2 godziny.
Ziemniaki obrać, pokroić na ćwiartki i dodać wraz ze zrumienioną na tłuszczu mąką. Znów szczelnie zakryć i gotować dalsze 10–15 minut. Podawać ułożone na półmisku wraz z pokrojonym na kawałki mięsem.
Nie trzeba użyć wszystkich wymienionych rodzajów warzyw, można je także zastąpić innymi. Dodatek mięsa również nie jest konieczny – jeżeli użyje się rosołu warzywnego, można przygotować tę potrawę w wersji wegetariańskiej.