Reklama
Polityka_blog_top_bill_desktop
Polityka_blog_top_bill_mobile_Adslot1
Polityka_blog_top_bill_mobile_Adslot2
Gotuj się! - Polskie pasje kulinarne i kultura stołu Gotuj się! - Polskie pasje kulinarne i kultura stołu Gotuj się! - Polskie pasje kulinarne i kultura stołu

11.01.2008
piątek

Jajka zgubione

11 stycznia 2008, piątek,

4–6 świeżych jaj
4 szklanki wody
4 łyżki octu
sól

Zagotować w garnku wodę z octem i solą. Jaja wybijać do filiżanki i ostrożnie, po jednym, wpuszczać do wody. Jeśli są naprawdę świeże, nie powinny stracić owalnego kształtu. Gotować 2–3 minuty. Kiedy zetnie się białko – są gotowe. Każde jajko wyjąć ostrożnie i włożyć do zimnej wody. Zanim poda się je jako dodatek do zupy lub do jarzyny, należy je zagrzać, na przykład wkładając na moment do gorącej wody.
Jaja te w polskich książkach kucharskich z tego okresu lub wcześniejszych nazywane były „perdutami”, a póŸniej „jajkami w koszulkach”. Podawano je jako dodatek do bulionów i innych czystych zup, a także z sosami jako podstawową część dań postnych.

Reklama
Polityka_blog_bottom_rec_mobile
Reklama
Polityka_blog_bottom_rec_desktop