Jajka faszerowane

(4 porcje)
8 jaj, sól, pieprz, 1/2 pęczka koperku, łyżka śmietany, 2 łyżki masła lub smalcu , bułka tarta.
1. Umyte jaja ugotować na twardo, wystudzić w zimnej wodzie, ostrym i ciężkim nożem poprzekrawać na połówki, wybrać ze skorupek.
2. Białka wraz z żółtkami posiekać możliwie drobno lub zemleć albo rozdrobnić w malakserze.
3. najdrobno posiekany koperek, sól, pieprz i łyżkę śmietany, wymieszać, aby powstała masa i nakładać do skorupek.
4. Wygładzone powierzchnie jajek posypać tartą bułką i podsmażyć na tłuszczu.
To tradycyjne wiosenne danie może być podawane ze szpinakiem doprawionym beszamelem oraz czosnkiem. Do farszu używa się także szczypiorku z koperkiem lub samego szczypiorku, można nie dodawać śmietany, lecz wlać 1 łyżkę stopionego masła. Jaja faszerowane nadają się także doskonale na ciepłą lub zimną przekąskę.