Jajecznica z grzybami
1 l świeżych leśnych grzybów lub 10 dag suszonych
1 łyżka mąki
3 łyżki masła
na czubek łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
1 łyżka siekanego szczypiorku
7 jaj
Grzyby zalewać wodą kilkakrotnie, aż będą zupełnie czyste, wtedy osączyć na durszlaku, a następnie posiekać. Suszone grzyby namoczyć w przeddzień, ugotować do miękkości i również posiekać.
Rozpuścić 2 łyżki masła, dodać mąkę, sól, gałkę muszkatołową, szczypiorek i na końcu grzyby. Dusić, aż staną się miękkie, od czasu do czasu mieszając.
Rozpuścić na dużej patelni pozostałe masło. Rozbić w garnuszku jaja,
dodać sól, wylać na patelnię i mieszając smażyć do osiągnięcia pożądanej gęstości. Wyłożyć jajecznicę na półmisek, wokół obłożyć duszonymi grzybami i podawać gorące.