Jaja w pikantnej skorupce

6 jaj na twardo, 3 łyżki mąki wymieszanej z niepełną łyżeczką soli i taką samą ilością papryki, 1 średni por, 2 łyżki oleju słonecznikowego, 2 filiżanki pokruszonej czerstwej bułki, starta skórka i sok z 1 cytryny, 4 łyżki siekanej zielonej pietruszki, 1 łyżeczka suszonego tymianku, pieprz, sól, 1 surowe jajko, 3 łyżki tartej bułki, 2 szklanki oleju do smażenia

Udusić na oleju słonecznikowym pokrojone w cienkie paseczki pory, dodać rozdrobnioną czerstwą bułkę z sokiem cytrynowym, posiekaną skórkę z cytryny razem z tymiankiem oraz pietruszką. Wymieszać na gęste ciasto. Jeśli jest zbyt gęste, wlać odrobinę wody. Obrane ze skorupek jaja obtoczyć dokładnie w mące z solą i papryką, po czym oblepić ciastem porowym. Odłożyć jaja, aby masa stężała. Rozbić jajko z odrobiną wody, maczać w nim jaja oblepione ciastem porowym, po czym panierować w tartej bułce. Smażyć jaja w rozgrzanym oleju, po trzy naraz, około 3 minut. Pięknie rumiane kule osączać na bibule. Podawać przekrojone na połówki.