Jabłka z ryżem

(6 porcji)

1 kg niewielkich jabłek
1 łyżka masła
1 cytryna
3 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu
1 szklanka ryżu
1/2 szklanki drobnych rodzynek
1/2 szklanki wody
ewentualnie 2 łyżki siekanych migdałów

Jabłka obrać, poprzekrawać na połówki, wydrążyć gniazda nasienne. Dno garnka wysmarować masłem, poukładać na nim plasterki cytryny, na nich połówki jabłek, posypanych cukrem i cynamonem. Następną warstwę mogą stanowić siekane migdały. Ryż przepłukać, wymieszać z rodzynkami i ułożyć na warstwie migdałów. Wlać do garnka szklankę wina i 1/2 szklanki wody, zakryć dokładnie garnek i gotować na płytce lub w piekarniku. Po 30 minutach ryż będzie gotowy.
Podawać jako danie obiadowe lub kolacyjne albo jako dodatek do potrawy mięsnej, kaczki czy gęsi.