Insalata caprese

1 ząbek czosnku, 1/2 cytryny, 2 kulki mozzarelli, 1 pęczek bazylii, 60 dag pomidorów (na gałązkach), 6 łyżek oliwy, sól, pieprz

Czosnek obrać i wycisnąć przez prasę. Wycisnąć sok z cytryny. Mozzarellę osączyć na sicie. Umyć bazylię i oderwać listki z łodygi. Umyć i osuszyć pomidory. Wyciąć zielone nasady łodyżek. Pomidory i mozzarellę pokroić w cienkie plastry i układać na półmisku na przemian, jak dachówki na dachu. Pomiędzy plasterki wkładać listki bazylii. Oliwę przyprawić sokiem
z cytryny i dodać odrobinę soli oraz wyciśnięty czosnek. Sosem polać pomidory i mozzarellę, posypać grubo zmielonym pieprzem i przykryć resztą listków bazylii.