Indyk o wspaniałym smaku

(10 porcji)
Indyk o wadze ok. 4 kg, sól, 2 łyżki cukru, 1/3 szklanki spirytusu lub 1/2 szklanki czystej wódki, 4 łyżki masła. Potrzebna będzie także folia aluminiowa do przykrycia indyka oraz 1/2 m2 świeżej gazy aptecznej.
1. Sprawić indyka w przeddzień pieczenia, czyszcząc go, jeśli to niezbędne, z resztek piór, powycinać tłuszcz. Natrzeć solą.
2. Alkohol starannie wetrzeć dłonią w tuszkę indyczą, jakby masując ją, kilka kropel wlać do środka, 2 łyżki zostawić do polewania.
3. Na zakończenie, również dłonią rozprowadzić i wetrzeć cukier. Nakryć tuszkę gazą. Odstawić na kilka godzin.
4. Obłożonego plasterkami masła indyka włożyć do nagrzanego dość mocno piekarnika (200 stC), przez pewien czas piec na silnym ogniu.
5. Po ok. 20 min. polać indyka stopionym już masłem i dość szczelnie nakryć go folią aluminiową.
6. Pod koniec pieczenia, po ok. 3 godz., zdjąć folię i polewając indyka resztą alkoholu z wodą i sosem ze stopionego masła. Zrumienić.
Tak upieczony indyk ma specyficzny smak, nawet pochodzący z hodowli przemysłowej traci zapach, który powoduje, że prawdziwi smakosze przepłacają indyki „wolno chodzące”. Upieczony indyk ma piękny, złotobrązowy kolor, dzięki mieszance alkoholu z lekko skarmelizowanym cukrem. Jest to doskonały, a przecież prosty przepis. W ten sam sposób upiec można części podzielonego indyka.