Indyczka pieczona

1 indyczka (ok. 3 1/2 – 4 kg)
sól
2 łyżki masła
na nadzienie: 2 jaja, 2 żółtka, 4 łyżki stopionego indyczego tłuszczu lub masła, 3/4 szklanki tartej bułki, skórka starta z połowy cytryny, sól, cukier do smaku, garść drobnych rodzynek, garść posiekanych migdałów

Indyczkę oczyścić, umyć i posolić z zewnątrz i wewnątrz. Składniki nadzienia włożyć do miseczki. Wymieszać wszystko razem. Nadzienie powinno mieć konsystencję gęstego ciasta. Nadziać podgardle indyczki, po czym dokładnie zaszyć wszystkie otwory. Piec w piekarniku w temperaturze 170–180°C. Polewać jak najczęściej roztopionym masłem. Upieczoną indyczkę podzielić na porcje: piersi w plastry, pozostałe części na kawałki. Nadzienie także pokroić w plastry. Sos spod indyczki podać osobno.