Imbirowe ciasteczka
(ok. 30 ciasteczek)
1 1/2 łyżki masła, ? półkilowego słoika miodu, 4 łyżki cukru (najlepiej brązowego), 1 1/2 szklanki mąki, 1 żółtko, 1 niepełna łyżeczka do kawy mielonego imbiru, po szczypcie mielonych godzików i kardamonu lub łyżeczka do kawy gotowej przyprawy do pierników, 1 łyżeczka oczyszczonej sody lub proszku do pieczenia
Miód rozpuścić, podgrzewając go w garnku z masłem oraz cukrem. Kiedy lekko przestygnie, dodać mąkę, przyprawy, żółtko i rozpuszczoną w 2 łyżeczkach wody sodę lub proszek do pieczenia. Rozmieszać, wyłożyć na deskę i zagnieść ciasto, aby uzyskać elastyczną, jednorodną masę. Rozwałkować na grubość do centymetra (można to zrobić, umieszczając ciasto pomiędzy dwoma arkuszami folii do żywności, wówczas ciasto nie lepi się do wałka) i wycinać kieliszkiem ciasteczka. Ułożyć je na papierze do wypieków, po czym piec w temperaturze około 170? C nie dłużej niż 10 minut,
o ile piekarnik był odpowiednio nagrzany.