Imbirowa marchewka

(4 porcje)

4 duże marchewki (ok. 1/2 kg), 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich, 3 łyżki drobnych rodzynek, 1/2 łyżeczki miodu lub cukru, sól
na sos: 3/4 szklanki jogurtu naturalnego, 2 łyżeczki startego imbiru (ok. 4–5 cm korzenia), sok i skórka z 1/2 cytryny oraz 1/2 pomarańczy

Na suchej patelni uprażyć orzechy. Na drobnej jarzynowej tarce zetrzeć skórkę z połówki pomarańczy i połówki cytryny. Zetrzeć korzeń imbiru. Wycisnąć sok z pomarańczy i cytryny. Wymieszać oba soki ze startymi skórkami i imbirem, dodać jogurt, miód lub cukier oraz sól.
Marchew obrać i zetrzeć na grubej tarce jarzynowej. Wymieszać z sosem, a po wierzchu posypać prażonymi orzechami.