Herbawina, czyli wieprzowina w herbacie

1/2 kg szynki wieprzowej (surowej), 1 jabłko (reneta), 2 łyżki masła, 2 łyżki oleju z pestek winogron, 1 łyżeczka liści czarnej herbaty, 1 łyżeczka liści zielonej herbaty, 3 ząbki czosnku, 2 łyżeczki mąki, sól

Gotować szynkę pozbawioną tłuszczu 10 minut we wrzątku. Wyjąć, ostudzić, pokroić w grube (2–3 cm) plastry. Rozgrzać w głębokiej patelni lub rondlu masło i olej. Obsmażyć plastry szynki z obu stron. Podlać odrobiną wywaru z gotowania. Dusić na małym ogniu pod pokrywką kolejne 10 minut. Posypać obu gatunkami herbaty, dodać obrane i pokrojone
w kostkę jabłko oraz wyciśnięty przez praskę czosnek. Posolić do smaku. Dusić do miękkości polewając – w miarę parowania – wywarem z gotowania. Gdy mięso będzie gotowe – wyjąć i oczyścić z listków herbaty. Sos spod duszenia zmieszać ze zdjętymi listkami, zagęścić mąką i dokładnie zmiksować. Wlać do sosjerki. Podawać z ryżem.