Gulasz z ryb, czyli ryba w papryce (kuchnia wiedeńska)

(4–6 porcji)

2 łyżki masła lub smalcu wołowego
1/2 kg ryby (np. filetów)
1 łyżeczka słodkiej mielonej czerwonej papryki
2 cebule

Ryby oczyścić lub, jeśli są to filety, jedynie pokroić na kawałki „wielkości półrublówki”, czyli mniej więcej połowy pudełka od zapałek. Cebulę drobno posiekać. Masło lub inny tłuszcz rozgrzać, dodać cebulę i dusić, aż nabierze lekko złotego koloru, ale nie rumienić. Dodać posypane solą i czerwoną papryką ryby i chwilę razem dusić, po czym wlać tyle wody, aby zakrywała kawałki ryby. Gotować potrawę około 20–30 minut, nie mieszając. Potrawa powinna mieć konsystencję gęstej zupy.
W wersji uwspółcześnionej dodaje się pokrojoną w kostkę czerwoną słodką paprykę. Jako dodatek można podać kluski kładzione lub szeroki makaron włoski.