Gulasz „chiński” z jarzynami

(8-10 porcji)
60 dag wołowiny( rostbef lub krzyżowa) cielęciny lub wieprzowiny , 2 cebule, 2 marchwie, 2 pietruszki, seler, duży por, papryka słodka, 25 dag pieczarek, sos sojowy , pieprz, papryka w proszku, imbir, olej, sól, sok z cytryny do smaku.
1. Mięso pokroić w jak najcieńsze słupki o długości 3 cm, włożyć do miski i polać sosem sojowym, posypać pieprzem i imbirem, skropić olejem, sokiem z cytryny i pozostawić na 2 godz.
2. Oczyszczone jarzyny pokroić w bardzo cienkie słupki i smażyć na oleju każdą oddzielnie, przez 3 – 5 min., tak ażeby były lekko twarde, a potem wrzucać do garnka, cebule przekroić na pół wzdłuż, a następnie w cienkie paseczki, pieczarki na cienkie plasterki i również szybko usmażyć.
3. Mięso po wyjęciu z zaprawy smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu bezpośrednio przed podaniem na stół, powinno być gotowe do spożycia po 10 – 15 minutach, wówczas wrzucić je do rondla z jarzynami, dodać przyprawy, 2 – 3 łyżki przegotowanej wody i całość chwilę podgrzewać. Gulasz „chiński” jest wprawdzie dość pracochłonny, ale za to nie wymaga dużo mięsa, a pokrojone starannie, drobno i mniej więcej równo, jarzyny czynią go bardzo apetycznym.
Podawany z dodatkiem ryżu ugotowanego na sypko lub odgrzanego na oleju z dodatkiem sosu sojowego, gotowego makaronu-kolanek ( tego drobniejszego), gulasz „chiński” stanowi znakomite danie na przyjęcie