Grzanki z serem i z pieczarkami
(6 porcji)
Długa bułka, 40 dag żółtego ostrego sera (najlepiej cheddara), 50 dag pieczarek, sól, pieprz, 1/2 kostki masła lub margaryny, natka pietruszki lub koperek.
1. Oczyszczone, umyte pieczarki pokrojone na plasterki lekko zarumienić na maśle, pod koniec smażenia dodać sól i pieprz.
2. Ser zetrzeć na tarce jarzynowej z większymi otworami.
3. Bułkę pokroić na kromki grubości 1 cm, posmarować cienko masłem, położyć łyżkę smażonych pieczarek, posypać posiekaną zieleniną i posypać suto utartym serem.
4. Zapiec na blasze w gorącym piekarniku w temperaturze 180 st C .ok. 15 min.
Grzanki z serem i pieczarkami doskonale smakują z barszczem lub bulionem, są mniej pracochłonne niż paszteciki, można zużyć czerstwą bułkę – wówczas należy skropić kromki bułki wodą z mlekiem zanim ułoży się na nich pieczarki .