Grzanki z mozzarellą inaczej

(6–8 porcji)

8–10 kromek chleba żytniego (najlepiej staropolskiego),
4 łyżki masła, 25 dag mozzarelli, 1 puszeczka filetów anchois w oleju, sól, pieprz

Pokroić mozzarellę w plastry mniej więcej tej samej grubości co chleb. Na 2–3 złożone razem drewniane szpikulce do szaszłyków nadziewać chleb na przemian z mozzarellą i ułożyć w piekarniku na blaszce w ten sposób, aby oba końce szpikulców leżały na jej brzegach, a grzanki i ser nie dotykały dna. Opiekać 15 minut w temperaturze 200? C. Filety anchois opłukać
z oliwy i osuszyć papierowym ręcznikiem. Wraz z masłem włożyć do małego garnuszka i mieszając gotować, aż się rozgotują na sos. Grzanki z mozzarellą rozłożyć na talerzach i polać sosem z sardeli.