Gryczana ze skwarkami doskonała do zrazów

(4 porcje)
Szklanka kaszy gryczanej, plasterek słoniny lub łyżka stopionego smalcu ze skwarkami albo kawałeczek wędzonego boczku, sól, 1/2 kostki rosołowej lub kilka łyżek wywaru z grzybów.
1. W garnku rozpuścić smalec lub stopić słoninę albo boczek, nie dopuszczając do zrumienienia.
2. Wrzucić kaszę gryczaną uprzednio przebraną. Smażyć tak długo, aż kasza wchłonie cały tłuszcz, a nawet nieco się przyrumieni.
3. Wlać do kaszy szklankę i 4 łyżki wody z rozpuszczoną kostką rosołową, wymieszać. Postawić garnek na płytce metalowej na małym ogniu i doprowadzić do wchłonięcia przez kaszę całej wody. Spróbować czy dość słona, jeśli nie – dosolić.
4. Wstawić przykryty garnek z kaszą do ciepłego piekarnika na ok. 30 min.
Tak przyrządzona kasza powinna być sypka i lekko chrupiąca. Może stanowić samodzielne danie, nie tylko dodatek do mięsa lub zsiadłego mleka.