Gruszki z kluskami

(6 porcji)

1 kg gruszek
2–3 łyżki cukru
2 czerstwe kajzerki
2 jaja
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
sól
kawałek skórki cytrynowej
ok. 1 szklanki mąki

Gruszki obrać, pokroić na ćwiartki, zalać wodą (ok. 4 szklanek) z cukrem i gotować, aż będą na wpół miękkie.
Bułki namoczyć w wodzie, starannie odcisnąć, rozdrobnić, dodać jaja, mąkę, cynamon, posiekaną skórkę cytrynową i wymieszać, dodając w razie potrzeby trochę wywaru z gruszek. Formować kluski łyżką i wkładać je do gotujących się gruszek. Gotować kilkanaście minut, aż kluski będą zupełnie miękkie.
Potrawa ta nadaje się znakomicie jako wegetariańskie danie kolacyjne lub obiadowe. Można ją także podać do pieczonej kaczki.